Nikola Samardžić u lovu na svjetski rekord

Nakon što je sudjelovao u prvom postavljanju rekorda sa Pinterom 2016. godine kada su odozili 10 krugova, Nikola Samardžić naravno nije mogao ostati gledati sa strane kada su Pintera i Fett srušili svjetsi rekord na Putu Šarana.  Samo mjesec dana nakon rušenja svjetskog rekorda, u subotu 5. srpnja 2023., Niko se pridružio Pinteri i Fettu na postolju u broju odvoženih krugova!

Po vrućem ljetnom danu, uz frendove komarce a inače solo, uspio je ispedalirati 11 krugova Puta Šarana za desetak sati odvozivši 133 kilometara sa 3050 metara visinske razlike! 

Samardžić

Možda je vrijedno spomenuti kako je cijela ta ideja počela kao šala, u smislu “ma odvest ćemo 10 krugova”, te se nakon koje godine vožnje i ostvarila. Shvatili smo da je bilo iznimno važno pogoditi vrijeme, znači ne voziti po ljetu po najvećoj vrućini, nego recimo početkom sezone ili pred jesen. U 4. mjesecu 2016. su počeli ozbiljni dogovori (pri tome mislim naravno na Pintera, nitko drugi u to doba ne bi išao ni pričati o tome), te smo se 30.4. iste godine napokon odvažili. Bilo je to baš krasno.

 

Koji je bio plan ovaj put?

Plan je bio u početku odvesti krug više nego što su Joza i Pintman “stisnuli”, znači odvesti 12. 😀 😀 😀 Plan je bio pobjeda, a ne potvrđivanje 11-ice. 😀 😀 😀

Kakve su bile pripreme?

Možda najbitnije što me je održalo je to da sam u proteklih 1.5 godinu trčao. To nije bilo ništa ozbiljno poput Matka 🙂 , tipa 2-3 puta tjedno i to najčešće ruta od 5 km. Tu i tamo se znalo “zalomit” i više, tipa 10, koji puta i 15 km, ali pošto mi koljena nisu baš najzdravija, skužio sam da se bolje držati tih 5 km i njih trčati u nekakvom kontinuitetu.

Krajem 2022. kupio sam 29″ fulku i ta je nakon “tvrde 26-ice” bila kvantni skok što se tiče uzbrdo, a pogotovo vožnje nizbrdo. Kraj gdje živim u “Švabiji” je pretežito ravan i jedino vrijedno spomena je brdoviti dio pod imenom Taunus, s najvišim vrhom “Großer Feldberg” (tipa 850 mnv, s time da se kreće s tipa 200 mnv), kojeg sam počeo voziti gore-dole nedjeljom.

Kako je bilo voziti 11 krugova?

Bilo baš krasno, sjećam se da me “gusca” boljela do neba i da sam tu večer hodao kao šestar 😀 😀 😀 Kada smo se približavali kraju, počelo se mračiti, a tempo nam je bio dosta dobar. Sjećam se da smo se smijali jer smo osjetili da je bilo snage i volje za još. Da ja nisam tada ujutro kasnio, vjerojatno bismo odvezli 11-icu još tada, ali nema veze.

Osjećaj nakon toga bio je fenomenalan, to je bila više psihološka barijera koju smo dosta lako probili.

Jesu li bilo problema/kriza voziti sam 11 krugova?

Na žalost, da. Ne bih htio da me se krivo shvati, no 2016. smo vozili to nas dvoje, početkom sezone dok je vegetacija bila osjetno slabija, a i staza je tada bila, po meni, u najboljem stanju (ovo ne shvatiti kao ikakvu kritiku…), upeglana kao bob-staza i vraški brza. Maratonskog šarana sam krenuo voziti ove godine početkom 7. mjeseca, oko 6 sati ujutro, i nakon prvog kruga po (u usporedbi s 2016.) dosta zarasloj i blatnoj stazi, izmlaćen koprivama i kupinama, malo sam “usr’o”.

Napravio sam također grešku da nisam stajao previše prvih 5 krugova. U 6. krugu mi se priključio “mladi Borac” Andrija Smoljan te smo odradili, čini mi se, 3 kruga zajedno (veliki kudos za Andriju :)). U 9. krugu me počelo jako boliti koljeno te nisam više bio siguran da li ću uopće moći odvesti 11 krugova a kamoli više od toga.

Inače u ovakvim dugim vožnjama/maratonima kreću “pregovori” sa samim sobom i sa svakim daljnim krugom se isti ti pregovori revidiraju i na novo definiraju. To je jedan ogledan primjer izlaska iz “komfor-zone” koji, u slučaju da se realizira zacrtano, donosi u najmanju ruku ispunjujući osjećaj. A i pivo nakon vožnje nije loše, 😀

Pošto nisam ostvario cilj, nisam na kraju bio previše euforičan, no sretan da sam makar potvrdio tu 11-icu… Dečki (Joza i Pintera) su me, što se tiče prolaznog vremena, daleko nadmašili, i na tome im se zahvaljujem.

Jedino (i najdraže) rivalstvo mi je s Jozom, te smo imali dosta razgovora o tom “maratonskom šaranu”, naravno bodrili jedan drugog do maksimuma i na tome hvala stari još jednom 😉

Baš krasna motivacija i zdrav natjecateljski duh, nadam se da ćemo njegovati to dok god koljena i duh budu sudjelovali…

Mislim da bi mlade snage kluba mogle probat taj način treniranja, odvest što više kreugova te završiti s istim tempom s kojim su i krenuli…

Vidimo se kad-tad opet na stazi, ako ništa drugo bilo bi lijepo s ova dva luđova ovest novi rekord.

Živili ljudi i prviii smooo!!! 😉

Čestitamo Niksi na pothvatu, osim u nogama treba imati i snage u glavi odvesti solo stazu kao što je Put Šarana u toliko krugova.

Strava zapis

Veselimo se budućim pothvatima rušenja rekorda, te se nadamo da sljedeći put tri mušketira će odvesti zajedno za novi svjetski rekord. 😉


Put Šarana Hall of fame

2016. – 10 krugova2023. – 11 krugova
Ivan PinteraJosip Fett
Nikola SamardžićIvan Pintera
 Nikola Samardžić