XCM Uvati Vitar 2019.

Uvatili Vitar, dvije probušene gume i medalje.

Za vikend je na Braču, održana biciklistička utrka XCM Uvati Vitar 2019., na kojoj se na startu pojavilo pet BORaca u borbi sa vitrom kojeg je, za razliku od lani, ove godine stvarno i bilo. Vremenska prognoza je bila neizvjesna do zadnjeg trenutka, hladnije nego lani, sa malo kiše i dosta vitra.

Utrka je startala u subotu, a natjecatelji su mogli birati između tri staze – Bonaca (19 km, 325+ mnv), Vitar (40+km, 840+ mnv) i Bura (70+ km, 1500+ mnv) , a mi smo se podijelili po dvoje na malu i srednju, te jedan na veliku stazu.

Mateja se do subote ujutro dvoumila između srednje i male staze, te se na kraju odlučila za malu zbog ozlijede od koje se oporavlja već duže vrime. Dobila je dopuštenje od Kluba za prebacivanje ali pod uvjetom da osvoji medalju, što joj je i pošlo za rukom te je završila na 2. mjestu. Da nije bilo probušene gume par kilometara prije cilja možda bi bila i prva, ali to će ostvariti nagodinu tako da će imati sva tri osvojena mjesta u Sutivanu.

Ratko je ove godine sa novim biciklom došao na cilj brži za 20-tak minuta te zavšio na 17. mjestu, te se u ciljnoj birtiji pridružio Mateji u iščekivanju ostalih.

Dejan i Ivan vozili su kao i lani srednju stazu Vitar, koja je ove godine bila lagano izmjenjena ali i dalje je zadržala uspone na kojima protegneš noge gurajući bicikl. Već spomenuti vjetar je na Strava segment usponu, dodao još bar 5% nagiba, a unatoč dojmu da vozi brže nego lani, Ivan je vozio 15-tak minuta duže te završio na 25. mjestu. Dejanova najduža ovogodišnja vožnja ga je dovela na 66. mjesto sa sličnim vremenom kao i lani.

Za kraj je ostao Vida koji je vozio Buru te ispričao svoje dojmove:

Vozio sam najdužu stazu naziva “Bura” dužine 75 km od čega se nakupilo 1630 metara uspona. Staza je bila standardna s puno kamenja , prvih 25 km je bio većinom uspon do najviše točke staze Vidove gore , na koju sam došao kao šesti vozač u svojoj kategoriji. Nakon toga krenuo je dugački spust te na njemu, odnosno na 44. km sam prvi puta bušio gumu, mjenjao je te izgubio pet pozicija. U nastavku utrke sam dostigao njih troje, ali opet peh jer pred kraj, odnosno na 71. km ponovno bušim gumu, a pošto rezevrne zračnice više nemam, u stilu guranja i vožnje na felgi dolazim u cilj kao 13. u svojoj kategoriji. Ostaje žal jer realna pozicija je od 6. do 8. mjesta, no ovo je bio odličan vikend u Sutivanu.

Osim što je veliki Vida vozio u subotu, u nedjelju na dječjoj utrci nastupio je mali Vida i završio na postolju.

Arian je bio 2. u svojoj U5 kategoriji te je za manje od sekunde zaostatak izgubio zlatnu medalju. Ovo je Arianu druga utrka i svaki puta je bio na postolju. Slijedi marljivo treniranje za zlatnu medalju na prvoj slijedećoj utrci.


Nakon utrke počastili smo se pivom, roštiljem, pivom, janjetinom, pivom, tunom, pivom.. More smo vidjeli ali nismo se okupali pošto nam nije vrijeme baš dopustilo pa ćemo morati sve skupa ponoviti nagodinu.

REZULTATI

Bonaca Žene (23 natjecateljice)

  • Mateja Cah – 2. mjesto (1:14:41)

Bonaca Muškarci (26 natjecatelja)

  • Ratko Pilek – 17. mjesto (1:35:29)

Vitar Muškarci (84 natjecatelja)

  • Ivan Vrbanić – 25. mjesto (2:58:18)
  • Dejan Jović – 66. mjesto  (3:49:25)

Bura Muškarci (31 natjecatelj)

  • Antonio Vidović – 13. mjesto (4:25:42)